Je SEO v Shopify k ničemu? 😭

Pracuji aktuálně na nové migraci pro velkého maloobchodníka z vlastního řešení na Shopify Plus. A jejich SEO konzultanti si mě oblíbili. Dovolte mi to vysvětlit 😅

Představte si, že jste posledních 7 let investovali do perfektně optimalizovaného řešení, abyste získali co nejvíce organického provozu. Vynaložili jste mnoho úsilí a prostředků na to, abyste zajistili, že vše děláte podle pravidel, a skutečně vidíte výsledky své tvrdé práce.

Jak byste se cítili, kdybyste najednou viděli, jak veškerá tato námaha "jde do ztracena" kvůli výkonnému rozhodnutí, do kterého jste nebyli dokonce zapojeni? Nejsem génius SEO, ale jako Shopify Expert, který klienta provedl rozhodnutím o přechodu na Shopify Plus, mám několik nápadů, jak zvládnout tuto složitou situaci.

 


 

Připojte se, zapojte se a buďte přítomni.

Předtím, než jsem se vůbec začal zabývat tímto masivně rizikovým scénářem, musel jsem se postavit do pozice, abych měl alespoň nějakou šanci na úspěch. Abych byl úplně otevřený, tato fáze zahrnuje určité množství štěstí, ale pro potřeby naší konverzace předpokládejme, že si můžeme do jisté míry vytvořit své štěstí.

Během tohoto období, kdy jsem věděl, že se budu muset vypořádat s nespokojenými odborníky na SEO, jsem udělal maximum pro to, abych na LinkedIn navázal spojení se všemi hlavními aktéry, kteří by teoreticky mohli vysvětlit, proč je Shopify tak špatné pro SEO, jak tvrdí mnozí specialisté. Docela vtipné bylo, že jsem se spojil s populárním konzultantem, který se mnou sdílel prostřednictvím přímých zpráv, jak nespokojený byl s tím, že jeden z jeho klientů migroval na Shopify. Byl jsem v tu chvíli zvědavý do extrému.

Doufal jsem, že se jednou budeme moci setkat na kávě a diskutovat o jeho obavách. Moje modlitby byly vyslyšeny mnohem rychleji, než jsem čekal. Během několika hodin dostávám na svůj kalendář svolání, které zorganizoval můj klient, abychom mluvili s jejich poskytovateli SEO. Můžete si představit mou překvapenost, když to byl ten samý pán, se kterým jsem se propojil na LinkedIn před chvílí.

Poslouchejte a dělejte si poznámky

Jak filozofové poznali již před dlouhou dobou, máme dvě uši a jednu ústa z velmi dobrého důvodu. Nebrňte se. Místo toho buďte připraveni vcítit se do obav každého a předpokládejte, že z každé konverzace můžete něco nového naučit. Nejenže nechcete být neoblíbení, ale také chcete být o něco chytřejší než včera. Analýza složitých problémů s tím nejlepším z různých oblastí je vzácnou vzdělávací příležitostí. Neberte je jako samozřejmost - oceňte je. Kromě všeho toho zdánlivého kumbaya udělejte maximum pro vytvoření akčních bodů z těchto konverzací. Ověřte si, zda jsou všichni na stejné stránce, a získávejte jejich souhlas ohledně toho, jak řešit konkrétní výzvu před námi.

Struktura Shopify URL

Ach ne, můj kryptonit ☠️ Shopify vám nedovoluje měnit strukturu svých URL na cokoli chcete. Můžete měnit handly, poslední část odkazu, ale ne zbytek. Co to znamená? Pokud prodáváte modely letadel, nemůžete jednoduše vytvořit URL adresu pro jejich kategorii jako topgunshop.com/airplane-models, stejně tak nemůžete mít URL adresu produktu jako topgunshop.com/toms-favourite-airplane ani topgunshop.com/shop/toms-favourite-airplane. Místo toho existují některá pravidla, která platí univerzálně pro libovolný obchod postavený na Shopify:

  • domain.com/collections/cool-category → přivede vás na stránku kolekce s handle "cool-category"
  • domain.com/products/cool-stuff → přivede vás na stránku produktu s handle "cool-stuff"
  • domain.com/blogs/cool-blog → přivede vás na stránku adresáře blogu s handle "cool-blog"
  • domain.com/blogs/cool-blog/great-article → přivede vás na článek s handle "great-article", který patří k blogu s handle "cool-blog"
  • domain.com/cart → no, přivede vás do nákupního košíku. Můj point je, že to nemůžete změnit na "basket" ze základu například.

Většina značek si na to příliš nehraje. Ale mluvíme zvláště o SEO profesionálech na vysoké úrovni, kteří tyto věci berou vážně. Jejich předpověď je:

Pokud se musíme přesunout na odlišnou strukturu URL, i když to provedeme stoprocentně správně (což se skoro nikdy opravdu nestane), značka ztratí až 50% organického provozu dočasně po dobu, která by mohla trvat od několika týdnů do 6 měsíců.

To je nepříjemné. Alespoň to zní hrozně. Naštěstí máme několik možností, které klientovi můžeme nabídnout k zvážení. Pokud se rozhodneme implementovat headless architekturu (kde je frontend plně oddělen od backendu Shopify), můžeme skutečně ponechat všechny URL, jak chceme. Toto rozhodnutí však přináší své nevýhody:

  • Mnohem dražší implementace
  • Není možné používat editor tématu Shopify
  • Složitější používání aplikací ovlivňujících váš frontend (vyžadují se vlastní integrace)

Jak vidíte, tato zdánlivě jednoduchý SEO požadavek přináší na stůl zajímavé obchodní rozhodnutí: kolik peněz ztratím v nejhorším možném scénáři? Je to dostatečně relevantní číslo, které by mělo vést k tomu, abych zvolil headless řešení?

Na tuto otázku právě teď neodpovím - konečné rozhodnutí bude na klientovi. Z mé strany doufám, že Shopify brzy tuto omezenost vyřeší, abychom všichni mohli mít život mnohem jednodušší.

Filtrování

Zde jsou pouze některé ze SEO požadavků, které byly předloženy:

  1. Funkce filtrování by měla fungovat i při vypnutém JavaScriptu.
  2. Důležité kombinace filtrů by měly mít samostatné sitemapy.
  3. Filtrování by mělo být optimalizováno tak, aby omezilo indexaci na základě analýzy klíčových slov.
  4. Zakázat možnost vícevýběru v filtrech pro indexaci v robots.txt a označit je jako "no-follow" pro odkazy.
  5. Nedovolit kombinace více než 3 hodnot parametrů pro indexaci v robots.txt a označit je jako "no-follow" pro odkazy.
  6. Filtrovací možnosti musí být přístupné pro roboty vyhledávačů.
  7. Zajistit, aby filtry generovaly jedinečné URL s jedinečným obsahem (názvy, meta popisy, nadpisy, výňatky).

Bohužel to nebude super jednoduché dosáhnout na Shopify standardně. Shopify má své vlastní řešení, které pokrývá většinu základních funkcí vyhledávání a filtrování, ale pro složitější potřeby se můžeme spolehnout na Shopify App Store. Budeme muset pečlivě prozkoumat některá z nejpopulárnějších řešení, abychom zjistili, zda se na ně můžeme spolehnout při implementaci těchto požadavků. Nejsem však příliš optimistický.

Máme zoufat? Také ne 💪 Shopify je dostatečně flexibilní a výkonný, aby nám poskytl nástroje k vytvoření čehokoli, co potřebujeme. To je kouzlo této platformy. Mnozí možná stále věří, že Shopify je uzavřená krabice se svými funkcemi a schopnostmi. Do určité míry ano - má své výhody a nevýhody jako každé řešení. Ale Shopify je především nástrojovou skříní postavenou vývojáři pro vývojáře, aby na ní mohli vytvářet cokoli potřebují. A to je to, co uděláme.

Jaké SEO funkce poskytuje Shopify?

Kromě své přátelské povahy vůči vyhledávačům poskytuje Shopify řadu integrovaných schopností pro SEO, včetně:

  1. Automatické mapy stránek a XML mapy stránek
  2. Schopnost upravit strukturu URL vašeho obchodu
  3. Optimalizace URL
  4. Podpora meta tagů
  5. Implementace kánonických tagů
  6. Certifikace SSL
  7. Podpora strukturovaných dat
  8. Přátelskost vůči mobilním zařízením
  9. Automatické generování souboru robots.txt (textového souboru, který řídí webové roboty)
  10. 301 přesměrování

Můžete se také podívat na zdroje podpory v dokumentaci Shopify ohledně SEO.

Závěrem

Shrnutím lze říci, že migrace velkého maloobchodníka na Shopify Plus s ohledem na SEO přináší určité výzvy. Udržování spojení s odborníky na SEO, porozumění dopadům struktury URL a splnění konkrétních požadavků SEO, jako jsou filtry a jedinečné URL, může být složité. I když řešení těchto požadavků může být komplexní, Shopify nabízí potřebnou flexibilitu pro vlastní řešení.

Takže, je SEO v Shopify k ničemu? Záleží na tom, jak dobře se dokážete vypořádat s těmito výzvami. S strategickým přístupem a zaměřením na obchodní cíle může Shopify skutečně poskytnout efektivní výsledky SEO.

 


 

Připomenutí: SEO není všechno

Při řešení výzev SEO při přechodu na Shopify je důležité si uvědomit nepřeberné výhody, které tato platforma nabízí. Mimo SEO představuje Shopify komplexní soubor výhod, které mohou výrazně posílit úspěch vašeho maloobchodu:

  • E-Commerce Powerhouse: Shopify je obřím hráčem v oblasti elektronického obchodování, poskytujícím robustní a škálovatelnou platformu pro online podnikání. Vaše růst nezná mezí.
  • Uživatelsky přívětivé rozhraní: Intuitivní rozhraní Shopify posiluje váš tým k efektivnímu spravování obchodu. Přidávejte produkty, aktualizujte obsah a zpracovávejte objednávky bez komplikací.
  • Ekosystém aplikací: Mějte přístup k různorodému spektru aplikací a integrací, které rozšiřují funkcionalitu vašeho obchodu. Tyto nástroje mohou zlepšit marketing, zjednodušit operace a zlepšit zážitky zákazníků.
  • Bezpečnost a spolehlivost: Vaši zákazníci mohou důvěřovat špičkové bezpečnosti Shopify a spolehlivému výkonu, což zajišťuje bezpečný a plynulý nákupní zážitek.
  • Potenciál pro cross-sell a upsell: Využijte bohatství nástrojů a dat Shopify k implementaci strategií cross-sellingu, zvyšujících průměrnou hodnotu objednávky (AOV) a celoživotní hodnotu zákazníka (LTV).
  • Vyvarování se vázání na dodavatele: Přijměte flexibilitu k vyhnání se pastem spojenou s vázáním na dodavatele, která často souvisí s lokálními vlastními řešeními. Shopify vám dává kontrolu a nezávislost.
  • Inovace v oblasti e-commerce a technologie: Přidejte se k těm, kteří jsou v čele e-commerce a technologické inovace. Shopify se neustále vyvíjí, aby vás udržel konkurenceschopné v neustále se měnícím digitálním prostředí.

V souhrnu, i když zůstává SEO klíčové, Shopify vás vybavuje komplexním nástrojovým souborem pro holistický úspěch. Využijte tyto schopnosti, využívejte daty podporované poznatky a pozicujte svůj maloobchod jako lídra v e-commerce a technologii.

 

Pojďme začít

Naším cílem je vybudovat silnou a trvalou spolupráci.
David
Robin
João
Eva