Odemkněte sílu Metafields: Komplexní průvodce přizpůsobením vašeho obchodu na platformě Shopify

💡 I. Co je to Metafield

💡 Metafieldy v Shopify jsou vlastní pole, která můžete použít k přidání dodatečných informací k produktům, kolekcím, zákazníkům, objednávkám, blogům a stránkám. Poskytují dodatečnou funkcionalitu a flexibilitu majitelům obchodů, kteří potřebují začlenit informace nad rámec toho, co je možné v standardním rozhraní Shopify.

💡 Existuje mnoho různých způsobů, jak můžete pracovat s Metafieldy a interagovat s nimi. Na začátku to může být matoucí, ale sledováním tohoto jednoduchého průvodce jsem si jistá, že se s tím rychle naučíte pracovat! Pojďme na to!

🍋 II. Kde najít metafieldy a jak je upravit

🍋 Nejprve se podíváme na jeden typ metafieldu jako na případovou studii. Postupně projdeme, co budete muset nastavit, a jak to můžete využít. Poté vám dám pár příkladů, jak můžete využít tuto kreativní funkci!

Výchozí bod - Přejděte do nastavení

Přejděte do Nastavení - Vlastní data - Metafields a vyberte ten, se kterým chcete pracovat. Já jsem zvolila "Produkty", protože jsem chtěla přidat pole ke svým produktům.

Zde zadejte vhodný název pro své pole. Z toho se vytvoří jmenný prostor a klíč (o tom později). V popisu definujte, k čemu bude tento metafield sloužit, a poté vyberte typ metafieldu, se kterým chcete pracovat. Pozor! Jakmile je vybrán, není možné ho později upravit.

Zde je seznam všech typů polí, ze kterých můžete vybírat pro produkty:

Nyní se podíváme, jak můžete skutečně přidat váš metafield ke svému produktu. Znovu, je to docela jednoduché. V rámci informací o vašem produktu přidáte blok 'Rozšiřitelný'. Můžete mu dát jméno podle svého uvážení (v mém případě to bylo 'Rychlá specifikace'), vyberte vhodnou ikonu a v poli 'Text' vyberte ikonu ve formě seznamu. Zobrazí se zde všechny existující metafieldy, ze kterých můžete vybírat.

Jakmile je vloženo a uloženo, bude se to na vaší webové stránce zobrazovat podobně jako zde (samozřejmě v závislosti na vašem tématu).

Zatímco jsme hodně hovořili o metafieldech produků, je důležité poznamenat, že můžete přidávat metafieldy také k variantám a celému vašemu obchodu. Metafieldy variant mohou uchovávat další informace o konkrétní variantě produktu. To může být extrémně užitečné pro správu a zobrazení dat specifických pro varianty, jako jsou rozměry, materiály nebo jakékoliv jiné specifikace, které se mohou lišit mezi jednotlivými variantami. Na druhou stranu, metafieldy obchodu mohou obsahovat informace o celém vašem obchodu, jako jsou otevírací hodiny, politiky, speciální oznámení a další.

Nyní, když znáte tento jednoduchý příklad, který můžete použít pro své produkty, a něco základního o variantách, podívejme se na další případy užití, které mohou občas skutečně působit jako kouzlo! 💫

🪄 III. Kreativní způsoby využití Metafields 🪄

Aniž bych hledala úplný seznam případů použití, ráda bych vám představila několik kreativních způsobů, jak můžete využít své metafields:

1. 🧸 Přizpůsobení produktu

Pokud prodáváte přizpůsobitelné produkty, můžete využít metafields k ukládání vstupů zákazníka. Například u trička můžete použít metafield k uložení vlastní zprávy, kterou si zákazník přeje vytisknout.

2. 🧾 Další detaily o produktu 

Můžete využít metafields k ukládání dalších informací o produktu, jako jsou podrobné specifikace, odkazy na videa, tabulky velikostí, uživatelské příručky ve formátu PDF nebo jiné detaily, které se nevejdou do běžného popisu produktu - to je to, co jsme udělali v našem prvním případu použití 😉

3. 🔎 Rozšířené SEO

Metafields mohou uchovávat dodatečné informace související s SEO, které lze využít k obohacení stránek produktů a kolekcí. Například můžete ukládat druhý název, meta klíčová slova nebo delší popis, který je viditelný pouze pro vyhledávače.

4. 📎 Odkazy na sociální média

Pokud chcete na své stránky produktů nebo kolekcí zahrnout konkrétní odkazy na sociální média nebo sdílitelný obsah, můžete tyto informace ukládat v metafields a poté je používat ve svém designu.

5. 📍 Lokátor obchodu

Pokud provozujete také kamenné prodejny, můžete využít metafields k ukládání informací o těchto místech, jako jsou adresy, otevírací doby nebo speciální akce v obchodě.

6. 🦄 Vlastní ikony nebo štítky

Metafields mohou ukládat URL adresu obrázku pro štítek (např. "Bestseller") nebo ikonu, která symbolizuje něco jedinečného o produktu (např. "Bezlepkový").

7. 👁️ Pokročilé filtrování

Použijte metafieldy k povolení detailnějšího filtrování produktů podle materiálu, vlastnosti nebo jakéhokoli konkrétního atributu relevantního pro vaše produkty. Opět je v některých šablonách velmi snadné to implementovat. K tomu můžete využít zdarma dostupnou aplikaci Search & Discovery, která umožní tuto funkci pro váš obchod a využívání metafieldů.

8. 📄 Informace o prodejci

Pokud prodáváte produkty od různých prodejců, můžete využít metafieldy k ukládání a zobrazení dalších informací o každém prodejci.

9. 👥 Segmentace zákazníků

Metafieldy lze využít k ukládání dodatečných informací o zákaznících, které lze použít pro segmentaci, personalizovaný marketing nebo unikátní zážitky zákazníků.

10. ✒️ Ukládání autorů blogových příspěvků

Pokud máte více autorů pro váš blog, můžete jejich jména a biografie uložit v metafieldech a zobrazit je u každého příspěvku.

+1 ⚠️ Pozor

Důležité je pamatovat si, že při práci s metafieldy jsou široce využívány mnoha aplikacemi pro Shopify k ukládání dalších dat. Tyto metafieldy vytvořené a spravované aplikacemi je obvykle nejlepší nechat nedotčené, protože jejich úprava by mohla ovlivnit funkčnost aplikací, které na nich závisejí.

Kromě použití, o kterých jsme již hovořili, stojí za zmínku, že i samotný Shopify využívá metafieldy různýmy zajímavými způsoby. Například ukládá data pro doporučení produktů pomocí metafieldů. To umožňuje personalizovaný nákupní zážitek, protože Shopify může zákazníkům navrhovat podobné nebo doplňující produkty na základě jejich prohlížení a nákupní historie.

A nakonec, v závislosti na vaší šabloně, některé kreativní způsoby využití Shopify metafieldů, které jsem výše navrhla, pravděpodobně budou vyžadovat nějaký vlastní kód pro integraci dat metafieldů do šablony vašeho obchodu. To je proto, že výchozí šablony a nastavení Shopify automaticky nepodporují nebo nezobrazují metafields. Na druhou stranu, pokud jste zakoupili téma, které obsahuje některé z těchto funkcí, můžete se vyhnout vlastnímu kódu úplně.

Pokud by vaše šablona nepodporovala některé z výše zmíněných funkcionalit, zde je jednoduchý seznam nápadů, jak je stále integrovat do vašeho e-shopu pomocí vlastních snippetů pomocí Liquidu:

Přizpůsobení produktu: Budete potřebovat vytvořit systém, který shromažďuje vstupy zákazníka, ukládá je v metafields a pak přistupuje k těmto metafields při plnění objednávek.

 

<input type="text" id="custom-input" name="properties[Custom Message]" />

 

Další podrobnosti o produktu: Přidání dalších informací o produktu vyžaduje úpravy šablon produktů ve vašem tématu, aby zobrazovaly data uložená v metafieldech.

<p>{{ product.metafields.global.extra_info }}</p>

Zlepšení SEO: Implementace dalších SEO souvisejících metafields vyžaduje úpravy v kódu tématu, zejména v hlavičce stránky a případně v datech schématu.

<meta name="description" content="{{ product.metafields.seo.long_description }}">

Odkazy na sociální média: Budete potřebovat přidat kód do šablon produktů nebo kolekcí, který získá odkazy na sociální média(z) z metafieldu a zobrazí je vhodným způsobem.

<a href="{{ product.metafields.social.facebook_link }}">Facebook</a>

Lokátor obchodu: Pokud chcete využívat metafields pro informace o obchodu, budete muset upravit své téma tak, aby zahrnovalo funkci lokátoru obchodu, která využívá data z metafields.

<p>{{ shop.metafields.store_info.store_address }}</p>
<p>{{ shop.metafields.store_info.store_hours }}</p><img src="{{ product.metafields.badges.icon_url }}" alt="badge" />

Vlastní ikony a štítky: V případě zobrazení těchto ikon nebo odznaků byste potřebovali přidat kód do šablon produktů, který načte a zobrazí obrázek z URL adresy uložené v metafieldu.

<input type="text" id="custom-input" name="properties[Custom Message]" />

Informace o prodejci: Budete potřebovat upravit šablony produktů tak, aby zobrazovaly informace o prodejci uložené v metafields.

<p>{{ product.metafields.vendor_info.vendor_description }}</p>

Segmentace zákazníků: V závislosti na tom, co děláte se segmentací zákazníků, může být nutné upravit různé části vašeho tématu a případně vytvořit jedinečné cílové stránky nebo šablony e-mailů.

{% if customer.metafields.info.customer_type == "VIP" %}
    <p>Welcome, VIP customer!</p>
{% endif %}

Ukládání autorů blogových příspěvků: Budete muset upravit šablony vašeho blogu tak, aby zobrazovaly informace o autorovi uložené v metafields.

<p>Author: {{ article.metafields.authors.author_name }}</p>
<p>Bio: {{ article.metafields.authors.author_bio }}</p>

V každém z těchto příkladů nahraďte "global", "seo", "social", "store_info", "badges", "vendor_info", "info" a "authors" jmenným prostorem, který jste použili pro své metafieldy, a nahraďte "extra_info", "long_description", "facebook_link", "store_address", "store_hours", "icon_url", "vendor_description", "customer_type", "author_name" a "author_bio" klíči, které jste použili.

🔎 Pamatujte, že se jedná o velmi základní příklady 🔎

V závislosti na vašem konkrétním případu použití, šabloně a způsobu, jakým jste nastavili své metafieldy, může být nutné tyto příklady upravit, aby odpovídaly vašim potřebám. Pokud si nejste jisti, je nejlepší spolupracovat s vývojářem - třeba s námi v Sounds Good Agency 😉.

Kromě vyhledání naší pomoci existuje mnoho aplikací, které vám mohou usnadnit vytváření a správu vašich metafieldů, jako například:

  • Metafields Guru: Metafields Guru je Shopify aplikace, která poskytuje uživatelsky přívětivé rozhraní pro přidávání, správu a konfiguraci metafieldů ve vašem obchodě Shopify. Umožňuje rozšíření standardní funkcionality Shopify o ukládání dalších informací přímo souvisejících s vašimi produkty, kolekcemi, objednávkami a dalšími.
  • Matrixify: Matrixify je výkonná Shopify aplikace navržená k zjednodušení procesu hromadného importu, exportu a aktualizace dat. Podporuje různé typy dat, včetně produktů, kolekcí, zákazníků, objednávek a dokonce i metafieldů, což z něj činí univerzální nástroj pro správu obchodu Shopify.

Při používání aplikací, které interagují s metafieldy, si pamatujte, že je třeba postupovat opatrně, protože nevhodná úprava metafieldů může narušit funkčnost aplikací.

Když už mluvíme o aplikacích, ráda bych zmínila také jednu speciální, kterou jsme vyvinuli v Sounds Good Agency - aplikaci "Czech names". Tato aplikace využívá sílu metafieldů Shopify k přizpůsobení se specifickým gramatickým jemnostem českého jazyka. Pro ty, kteří nejsou obeznámeni, česká gramatika používá systém skloňování, což znamená, že tvar podstatného jména se mění v závislosti na jeho gramatickém kontextu. "Sklonování jmen" přesně přizpůsobuje jména podle tohoto systému, zajistí, že personalizované zprávy na vašem obchodě jsou gramaticky správné. Tímto způsobem nejen zlepšuje lokalizaci, ale také zvyšuje osobní přístup při nákupním zážitku. S jednoduchým nastavením a bezproblémovou integrací je to užitečné doplnění pro každého, kdo se snaží oslovit česky mluvící publikum.

Pojďme začít

Naším cílem je vybudovat silnou a trvalou spolupráci.
David
Robin
João
Eva