Proč (ne)používat Shopify – Výhody(a nevýhody) Shopify pro český byznys 🤔

Shopify je jedna z největších a nejoblíbenějších mezinárodních služeb pro provoz e-shopů. Jeho oblíbenost je tak vysoká především proto, že je vytvořen jako platforma a je tak možné jej prakticky neomezeně upravovat. K dispozici je mnoho Shopify Partners a Shopify experts, kteří mohou pomoci upravit e-shop téměř jakkoli. Shopify byla založena v roce 2006 a dnes je na něm provozováno přes milion e-shopů ve více než 175 zemích světa. Zaměstnává přes 5000 lidí a kromě toho existuje přes 780 Shopify expertů.

Se Shopify spolupracujeme od roku 2016 a náš důvod právě pro tuto volbu byl jeho perfektní mezinárodní dostupnost pro internetový prodej. Neustále se snažíme co nejvíce usnadnit možnost jeho využívání v Česku a na Slovensku.

Stále více českých a slovenských e-shopů volí pro svůj provoz Shopify.

Proč si ho tedy zvolit pro vlastní e-shop?

  •  Obrovskou výhodou Shopify je, že poskytuje bezpečný a spolehlivý webhosting, který je součástí všech dostupných předplacených plánů.
  • Mají neuvěřitelně bezpečný, rychlý a stabilní checkout. Například v Shopify Plus programu je zajištěna plná kapacita checkoutu až do 6000 prodejů za minutu. Největší e-shopy na Shopify zvládají až 40 000 prodejů za hodinu bez jakýchkoli potíží (Informace poskytnuta Shopify CTO na Shopify Pursuit Event v Amsterdamu 2020).
  • Vzhledem k tak obrovskému množství e-shopů, disponují propracovanou sítí podpory, partnerů a expertů, což velmi pomůže byznysu zajistit rychlý růst. Nejste tak závislí na malé lokální agentuře. Byli jsme svědky mnoha případů řešení na míru, které se potácely ve velkých problémech pouze proto, že odešel developer. Shopify nazývá svou síť podpory ekosystémem – vše je provázané. Když se daří Vám, daří se i jim.
  • Velmi intuitivní a jednoduché pro spuštění e-shopu. V případě jednoduchého business modelu spustíte e-shop během jediného dne. Opravdu.
  • Design je přizpůsobitelný, není nutno ho programovat díky architektuře šablon. Shopify neustále pracuje na vylepšování designu. Na přelomu května a června 2020 plánují spuštění nového šablonového systému, kdy bude možné vytvářet design prakticky pouze přetažením jednotlivých prvků. Je však také možné využít zcela vlastní design. Máte totiž k dispozici zdrojový kód frontendu a dokumentaci.
  • Nabízí možnost instalace přes 3000 pluginů.
  • Technologicky jsou stále o krok napřed. Můžete si být jisti, že Shopify už nyní experimentuje s tím, co se v budoucnu stane populárním. Například zrychlené checkouty, rozšířená realita, GraphQL pro API, Progressive JPEG a webp, a mnoho dalšího.
  • Podpora 24/7. Ikdyž zatím v angličtině, můžete mailovat, chatovat, používat twitter,...

A proč si možná Shopify nezvolíte?

  • Pro malý začínající byznys to určitě není nejlevnější (ale ani nejdražší) řešení. Pro účely rychlého otestování produktu nebo služby na lokálním trhu úplně postačí Shoptet. Dokáží opravdu dobře pomoci se spoustou problémů malých a středních e-shopů a za to si zaslouží uznání. Pokud se Váš business během 6 až 12 měsíců rozroste, možná přijde čas na hledání lepšího řešení.
  • Ačkoli se Shopify stále více globalizuje, administraci a backend není možné přeložit do češtiny. Frontend, tedy to, co vidí Vaši zákazníci a v jakém jazyce nakupují, máte však plně pod kontrolou.
  • V checkoutu nelze dělat pokročilé změny (pokud nemáte Shopify Plus program). To má však i své výhody. Shopify dělá vše možné i nemožné, aby checkout fungoval naprosto perfektně. Neustále jej vylepšují, aby byl je rychlejší, bezpečnější a příjemnější pro nakupující.
  • Ke specifickým řešením (EET, fakturace, překlady, platby kartou, atd.), ačkoli jsou na Shopify dostupná, někdy nevede zcela přímá cesta. Snažíme se ale i tato řešení učinit pro Vás co nejjednodušší. 

A kolik že to na Shopify vlastně stojí? 

Máme zkušenosti s českými e-shopy napříč celým cenovým spektrem. Jakékoli Vámi zvolené řešení je proveditelné. 

Začít můžete už na ceně od 9 USD/měsíc v programu Lite. Na rozdíl od plánů Basic Shopify, Shopify a Advanced Shopify zde využíváte k prodeji Facebook, blog, nebo již existující webovou stránku a se zákazníky komunikujete messengerem.

Cenové plány, které již zahrnují e-shop jako takový jsou:

  • Basic Shopify (od 29 USD měsíčně)
  • Shopify (od 79 USD měsíčně)
  • Advanced Shopify (od 299 USD měsíčně).

Celková cena, kterou klient za zvolený cenový plán zaplatí je dána měsíčním poplatkem a transakčními poplatky. Ty se liší podle zvoleného plánu. Srovnání veškerých parametrů v jednotlivých programech najdete přímo na stránkách Shopify.

Pro velké byznysy a obchody s velkými obraty je zde program Shopify Plus. Máme zkušenosti s českými e-shopy v tomto programu a také jsme některým z nich pomáhali na tento program přecházet. V případě zájmu o tento program nebo další informace se s námi neváhejte spojit. 

Pro analýzu skutečných nákladů v závislosti na Vašich potřebách doporučujeme využít například této kalkulačky.  

Shopify se tedy neustále vyvíjí a využívá jej stále více obchodníků. A stává se stále dostupnějším, mimo jiné díky příchodu platební brány Stripe do ČR.

Chcete zjistit, proč o Shopify tak moc mluvíme?

Napište ke článku komentář nebo nás kontaktujte s jakýmkoli specifickým požadavkem pro Váš e-shop.

Začít se Shopify

Pojďme začít

Naším cílem je vybudovat silnou a trvalou spolupráci.
David
Robin
João
Eva